Scroll Top

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een Aansprakelijkheidsverzekering, soms ook wel een WA verzekering genoemd is een verzekering die degene die de verzekering afsluit beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Mocht jij dus op welke manier dan ook schade aan een anders bezit of aan een ander toebrengen dan is dat gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt normaal gesproken gewoonlijk alle letselschade en materiele schade die door de verzekerde zelf wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade is niet verzekerd, evenals schade aan gehuurde apparatuur of een huurauto.

De aansprakelijkheidsverzekering kan worden afgesloten door particulieren, maar ook door bedrijven of mensen met een vrij beroep. Particulieren verzekeren zich met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De AVP is een type verzekering die de verzekeringnemer en zijn hele gezin verzekert tegen het risico van aansprakelijkheid door derden. Een aansprakelijkheidsverzekering Particulieren, AVP, is nog niet wettelijk verplicht, maar het is wel heel verstandig deze toch af te sluiten.

Schade vergoeden

Sommige mensen denken geen verzekering nodig te hebben, maar ze hebben ongelijk. Als u aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kan dat heel veel geld gaan kosten, als u zich niet ook goed verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan uw kinderen die schade veroorzaken bij het voetballen of spelen, of fietsen. Van simpele dingen als een voetbal die door een ruit gaat tot ingewikkeldere dingen als een voetbal die over de straat rolt, een auto wijkt ervoor uit en ramt een vrachtwagen, of erger, een kind op een fiets.

De verzekering kost niet veel geld en geeft u een optimale financiƫle bescherming tot maximaal 1 miljoen euro. De Hoge Raad (hoogste rechtbank van Nederland) heeft trouwens sinds kort bepaald dat een gezinspartner ook wettelijk aansprakelijk kan zijn en diens verzekering in dat geval dan dus ook moet uitbetalen.

Natuurlijk zijn niet al deze punten voor iedereen even belangrijk, maar sommige verzekeraars verzekeren het wel allemaal mee, zonder dat de premie veel hoger hoeft te zijn dan bij een verzekeraar die wel een eigen risico hanteert, en vaak minder dekking biedt. Vergelijk dus niet alleen de premies van de verschillende aanbieders van verzekeringen goed, maar let ook goed op de dekking die met het verzekeringspakket wordt geboden.