Is het de moeite om een levensverzekering af te sluiten?

Om een hypotheek te kunnen afsluiten dient men een levensverzekering af te sluiten. Het geeft de zekerheid dat hypotheekkosten bij een onverhoopt overlijden zijn gedekt. Is echter in de tussentijd de woning compleet afgelost dan zorgt de levensverzekering ervoor dat nabestaanden een aardig zakcentje overhouden.

Op welke manier kun je levensverzekeringen afsluiten en tussen welke maatschappijen kun je kiezen?

Vergelijk maatschappijen

De ene levensverzekering is de ander niet. Door levensverzekering maatschappijen onderling te vergelijken kun je voor eenzelfde dekking gunstigere tarieven vinden. Zodoende kun je door vergelijk de meest gunstige levensverzekering vinden met een goede dekking zonder dat je daartoe veel per maand kwijt bent. Je kunt online handige tools vinden om maatschappijen te vergelijken zodat je de goedkoopste levensverzekering verkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende levensverzekering maatschappijen:

  • AEGON, ASR en de Independer;
  • Generali en Nationale Nederlanden;
  • Reaal en Unigarant, enzovoorts.

Onderdelen van levensverzekering

Ondanks het feit dat de levensverzekering veelal wordt afgesloten om de kosten van een hypotheek te dekken bij overlijden zijn er meerdere levensverzekering vormen:

  • de uitvaartverzekering: met komt te overlijden. De kosten van de uitvaart worden daarbij gedekt zoals standaard kist aanschafkosten, inhuren auto’s, bloemen enzovoorts;
  • de overlijdensrisicoverzekering voor dekking van hypotheekkosten of het hebben van een extra zakcentje na overlijden;
  • de arbeidsongeschiktheidsverzekering: raak je door een ongeval of ziekte deels arbeidsongeschikt dan verzorgt deze verzekering ervoor dat je uitkering wordt aangevuld tot het laatst verdiende loon.

Nut van de levensverzekering

De levensverzekering dekt de mogelijke omstandigheid af dat men komt te overlijden. Het voorkomt dat de nabestaande in ernstige financiële problemen komen juist omdat de levensverzekering een groot deel van de hypotheekschuld kan aflossen. Zodoende verzorgt men met een levensverzekering dat onkosten beperkt blijven. Daarnaast kan het een extra zakcentje geven bij overlijden waarbij de hypotheek grotendeels is afbetaald.

Hoe af te sluiten?

Je krijgt er praktisch altijd standaard mee te maken als je een hypotheek wilt afsluiten. De bank eist dat er een bepaalde dekking is indien een partner komt te overlijden. Die dekking is veelal de helft van de openstaande hypotheekschuld of de helft van het vrij aflosbare deel. Daartoe moet je een levensverzekering maatschappij benaderen. Deze bekijkt dan jouw persoonlijke omstandigheden om tot een goede dekking te komen. Op basis van je leeftijd wordt er een staffel aangehouden waarmee je jaarlijkse bijdrage als inleg in de levensverzekering wordt bepaald. Zodoende kan op een goede manier worden bepaald hoeveel men per maand aan onkosten voor de levensverzekering kwijt is.

Goede keus voor eigen belang

Middels levensverzekeringen bij een goede maatschappij weet je zeker dat je eigen belangen goed zijn behartigd. Je wilt door omstandigheden gedurende je leven namelijk niet in financiële problemen komen. Sluit voor zekerheid verzekeringen af zodat toekomstige situaties jou of je partner geen ernstige problemen geven. Zorg er ook voor dat je een goede maatschappij uitkiest om je levensverzekering bij af te sluiten.