Zorgverzekering

Vergelijken

Wat verandert er aan de zorgverzekering 2023?

zorgverzekeringEen nieuw jaar, een nieuwe zorgverzekeraar? Jaarlijks stappen er heel wat Nederlanders over op een nieuwe verzekeraar. Logisch, want ieder jaar komen de verzekeraars met nieuwe premies en met een nieuwe inhoud van de aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wat verandert er in allemaal in 2023?

>>>Vergelijk nu alle zorgverzekeringen via Independer>>>

De zorgpremie stijgt

In 2023 stijgt de zorgpremie. Dat heeft gedeeltelijk met de coronacrisis te maken, maar vooral met de alsmaar stijgende zorgkosten. Voor een naturaverzekering varieert de premie tussen de € 108,25 en € 128 per maand. Voor een restitutieverzekering varieert de premie van € 132 tot € 145 per maand (in 2022).

Het eigen risico blijft gelijk

Het komende jaar blijft het eigen risico gelijk. Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten uit de basisverzekering dat je zelf betaalt, voordat de verzekeraar de resterende kosten vergoedt. Bepaalde zaken zijn hiervan uitgezonderd, zoals kinderen die zorg nodig hebben, of een volwassene die op consult gaat bij de huisarts.

In 2022 bedroeg het verplichte eigen risico 385 euro. In 2023 blijft dat zo. Dat stond ook in het regeerakkoord. Verzekerden kunnen ervoor kiezen vrijwillig het eigen risico op te hogen, om zo een lagere maandpremie te krijgen. Wie het vrijwillig eigen risico verhoogt, krijgt meestal korting op de premie.

Er komen een aantal uitzonderingen op het eigen risico, zoals medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld. Om de kosten moet er binnen 7 dagen een aanmelding komen bij het Centrum Seksueel Geweld. Dit is een tijdelijke proef.

De andere uitzondering voor het eigen risico zijn medische kosten die verband houden met orgaandonatie. Medische kosten die voortvloeien uit orgaandonatie, binnen 13 weken, worden nu al volledig vergoed. In 2023 vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten die verband houden met de donatie, ook na 13 weken.

Wat verandert er aan de inhoud van de basiszorg?

Het komende jaar verandert er weer het een en ander aan de inhoud van de basiszorg. De aanpassingen aan de basiszorgverzekering zijn het belangrijkst, omdat ze voor iedereen gelden. Jaarlijks doen verzekeraars ook aanpassingen aan de aanvullende verzekeringen. Deze aanpassingen kun je vaak bekijken op de website van de zorgverzekeraar.

Belangrijkste verandering is dat verzekeraars vanaf 2023 geen korting meer mogen geven op de basisverzekering.

Fysio- en oefentherapie COPD

physiotherapeutVanaf 2023 wordt het maximaal aantal behandelingen voor COPD-patiënten in het eerste jaar opgehoogd naar 70. De jaren die daarop volgen is er recht op 52 behandelingen per jaar. Dit geldt voor patiënten in de subcategorie B1. Patiënten in de subcategorie B1 houden hun huidige vergoeding voor 27 behandelingen in het eerste jaar, en maximaal 3 in de opvolgende jaren.

Zorgverzekeringen vergelijken

Bespaar geld op uw zorgverzekeringDe nieuwe zorgpremies zijn inmiddels bekend. Door zorgverzekeringen te vergelijken kom je erachter welke zorgverzekering het meest voordelig is in jouw situatie. De meest passende verzekering kun je dan meteen afsluiten. Overstappen van zorgverzekering kan tot en met 31 december 2022.

Vergelijk vooral op aanvullende zorgverzekeringen en kijk daarbij goed naar de voorwaarden. Verzekeraars kunnen van elkaar verschillen in dekking op het gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie, orthodontie of tandartskosten. Ook de maandelijkse premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar.

Top 3
Zorgverzekeraars 2023
Een overzicht van de 3 beste zorgverzekeraars 2023
De Friesland

Met onze zorgverzekering bent u verzekerd van goede zorg. Onze klanten beoordelen ons met een 8.1.

FBTO

Bij FBTO kies je zelf je zorgverzekering met de aanvullende modules die jij nodig hebt. En houd je grip op je zorgkosten.

Salland

De beste zorg in uw regio

Zorgverzekering vergelijken 2023
Vergelijk alle zorgverzekeraars
Gratis en vrijblijvend zorgverzekeringen vergelijken 2023. Vergelijk direct alle premies en ontdek de beste zorgverzekering die bij je past.