Zorgverzekering

Vergelijken

Wat verandert er aan de zorgverzekering 2021?

zorgverzekeringEen nieuw jaar, een nieuwe zorgverzekeraar? Jaarlijks stappen er heel wat Nederlanders over op een nieuwe verzekeraar. Logisch, want ieder jaar komen de verzekeraars met nieuwe premies en met een nieuwe inhoud van de aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wat verandert er in allemaal in 2021?

>>>Vergelijk nu alle zorgverzekeringen via Independer>>>

De zorgpremie stijgt

In 2021 stijgt de zorgpremie. Dat heeft gedeeltelijk met de coronacrisis te maken, maar vooral met de alsmaar stijgende zorgkosten. Op Prinsjesdag werd verwacht dat de zorgpremie met 59 euro stijgt. Gemiddeld zal daarmee de maandpremie zo’n 122,75 euro bedragen. De zorgpremie ligt nog niet vast: op uiterlijk 12 november presenteren zorgverzekeringsmaatschappijen hun uiteindelijke premies.

Het eigen risico blijft gelijk

Het komende jaar blijft het eigen risico gelijk. Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten uit de basisverzekering dat je zelf betaalt, voordat de verzekeraar de resterende kosten vergoedt. Bepaalde zaken zijn hiervan uitgezonderd, zoals kinderen die zorg nodig hebben, of een volwassene die op consult gaat bij de huisarts.

In 2020 bedroeg het verplichte eigen risico 385 euro. In 2021 blijft dat zo. Dat stond ook in het regeerakkoord. Verzekerden kunnen ervoor kiezen vrijwillig het eigen risico op te hogen, om zo een lagere maandpremie te krijgen. Wie het vrijwillig eigen risico verhoogt, krijgt meestal korting op de premie.

Er komen een aantal uitzonderingen op het eigen risico, zoals medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld. Om de kosten moet er binnen 7 dagen een aanmelding komen bij het Centrum Seksueel Geweld. Dit is een tijdelijke proef.

De andere uitzondering voor het eigen risico zijn medische kosten die verband houden met orgaandonatie. Medische kosten die voortvloeien uit orgaandonatie, binnen 13 weken, worden nu al volledig vergoed. In 2021 vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten die verband houden met de donatie, ook na 13 weken.

Wat verandert er aan de inhoud van de basiszorg?

Het komende jaar verandert er weer het een en ander aan de inhoud van de basiszorg. De aanpassingen aan de basiszorgverzekering zijn het belangrijkst, omdat ze voor iedereen gelden. Jaarlijks doen verzekeraars ook aanpassingen aan de aanvullende verzekeringen. Deze aanpassingen kun je vaak bekijken op de website van de zorgverzekeraar.

Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren letsel

Nu is er nog een subsidieregeling voor dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In 2021 komt dit standaard in de basiszorgverzekering.

Vergoeding voor geneesmiddelen eierstokkanker en lymfklierkanker

Vanaf 16 april 2020 vergoedt de basisverzekering het medicijn Olaparib (of: Lynparza) tegen eierstokkanker. Ook het medicijn axicabtagene ciloleucel (of: Yescarta) wordt vanaf 1 mei 2020 vergoed. Ook het komende jaar blijven deze medicijnen tegen lymfeklierkanker vergoed vanuit het basispakket.

Herstelzorg

Aan het begin van 2020 hadden we het ons niet kunnen voorstellen, maar voor komend jaar komt herstelzorg in de dekking. Daarmee bedoelen we alle zorg die voortvloeit uit het coronavirus. De zorgverzekering 2021 biedt tijdelijk dekking tegen de kosten voor herstelzorg na corona. De zorg die nodig is na ernstige coronaklachten, worden daaruit vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering duurt tot in ieder geval 18 juli 2020.

Fysio- en oefentherapie COPD

physiotherapeutVanaf 2021 wordt het maximaal aantal behandelingen voor COPD-patiënten in het eerste jaar opgehoogd naar 70. De jaren die daarop volgen is er recht op 52 behandelingen per jaar. Dit geldt voor patiënten in de subcategorie B1. Patiënten in de subcategorie B1 houden hun huidige vergoeding voor 27 behandelingen in het eerste jaar, en maximaal 3 in de opvolgende jaren.

13-weken-echo

Vanaf de tweede helft van 2021 wordt de vergoeding voor een 13-weken-echo standaard opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de al bestaande termijn van de 20-weken-echo. Op die manier kunnen ernstige afwijkingen al in een vroeg stadium worden opgespoord.

Korting van collectieve zorgverzekering

In het komende jaar gaat de korting voor de collectieve zorgverzekering omlaag. In 2020 mochten verzekeraars nog wel 10 procent korting geven op de basisverzekering. Dat mag niet meer. Dat mag nog maximaal 5 procent zijn. Verder verandert er niets aan de collectieve verzekering. Wel is al bekend dat er plannen zijn om de collectieve korting vanaf 2023 helemaal af te schaffen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Bespaar geld op uw zorgverzekeringDe nieuwe zorgpremies worden langzaamaan bekend. Door zorgverzekeringen te vergelijken kom je erachter welke zorgverzekering het meest voordelig is in jouw situatie. De meest passende verzekering kun je dan meteen afsluiten. Overstappen van zorgverzekering kan tot en met 31 december 2020.

Vergelijk vooral op aanvullende zorgverzekeringen en kijk daarbij goed naar de voorwaarden. Verzekeraars kunnen van elkaar verschillen in dekking op het gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie, orthodontie of tandartskosten. Ook de maandelijkse premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar.

Top 3
Zorgverzekeraars 2021
Een overzicht van de 3 beste zorgverzekeraars 2021
De Friesland

Met onze zorgverzekering bent u verzekerd van goede zorg. Onze klanten beoordelen ons met een 8.1.

FBTO

Bij FBTO kies je zelf je zorgverzekering met de aanvullende modules die jij nodig hebt. En houd je grip op je zorgkosten.

Salland

De beste zorg in uw regio

Zorgverzekering vergelijken 2021
Vergelijk alle zorgverzekeraars
Gratis en vrijblijvend zorgverzekeringen vergelijken 2021. Vergelijk direct alle premies en ontdek de beste zorgverzekering die bij je past.