Scroll Top

Wel of niet veranderen van zorgverzekering

zorgverzekering

Het is weer de tijd van het jaar dat je een nieuwe zorgverzekering mag kiezen. De premies van de zorgverzekeraars zijn bekend, maar welke past het beste bij jou. En hoe ga je op zoek naar die zorgverzekering die het beste bij jou past. Een lastig klusje en wie heeft er zin om hier tijd aan te besteden.

Waarom overstappen?

Overstappen zou veel geld per jaar kunnen besparen, maar het zou ook meer geld kunnen kosten. Denk er bijvoorbeeld aan dat je iets uit je zorgpakket haalt, omdat je had verwacht het niet nodig te hebben en dan heb je het plotseling toch nodig. Er wordt altijd een deel vergoed door de basisverzekering, maar wat betekent dat precies.

Basisverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit is wettelijk vastgelegd. Je moet er dus voor zorgen dat je de premie van je zorgverzekering altijd betaald, of je maandelijks over veel of weinig geld beschikt. Bij een basisverzekering komt een eigen risico en deze ligt over het algemeen op €385,- per jaar.

Op deze manier betaal je de laagste maandpremie. Mocht je een lager eigen risico willen, dan wordt de maandelijkse premie hoger. Maak je gebruik van medische kosten, die buiten de basisverzekering vallen dan zul je eigen risico moeten betalen tot maximaal €385,- per jaar. Alle kosten die hier boven komen worden vergoed door de verzekering.

Weten wat je wilt

Je hebt dus een basisverzekering, maar ieder mens heeft zijn eigen gemakken of gebreken en hier kun je ook rekening mee houden met het kiezen van je zorgverzekering, door dan al niet aanvullende dekkingen af te sluiten. Dit betekent niet dat deze kosten helemaal niet worden gedekt in de basisverzekering, maar tot op zekere hoogte en soms met een eigen bijdrage.

Mocht je bijvoorbeeld gebruik maken van fysiotherapie, anticonceptie, denk je eraan om kinderen te krijgen volgend jaar, vind je het belangrijk dat je medische kosten wereldwijd worden vergoed, of heb je een bril of lenzen dan kun je hiervoor aanvullende verzekeringen afsluiten. Het is moeilijk om te beslissen hoe volgend jaar eruit gaat zien. En toch moet je voor je zorgverzekering een heel jaar vooruit kijken. Hoe ga je hiermee om.

Vergelijkingssites

Er zijn gelukkig al verschillende websites die veel werk uit handen kunnen nemen. Websites als Independer, Zorgwijzer, Zorgkiezer en de Consumentenbond doen het meeste werk voor je. Bij veel van deze sites kun je de wensen die je voor je zorgverzekering hebt invullen en kiezen zij die zorgverzekering uit die het beste bij jou past voor de beste prijs. De meeste websites bieden een korting of iets extra’s aan als je via hen een zorgverzekering afsluit.

Kiezen

Deze websites helpen je dus een eind op weg. Want om alle polissen zelf door te lezen daar heeft natuurlijk niemand tijd voor. Mocht je aanvullende wensen hebben, dan kan het wijsheid zijn om even te bellen met één van deze zorgkiezers. Het is wel raadzaam om je te verdiepen in je zorgverzekering. Ze zijn zo vanzelfsprekend, maar als je ze echt nodig hebt, kunnen ze voor jou en je portemonnee een wereld van verschil maken.