Scroll Top

Verzekeringsvormen uitvaartverzekeringen

Verzekeringsvormen uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende vormen van uitvaartverzekeringen. De meest voor de hand liggende is de uitvaartverzekering waarbij u netjes een maandelijks bedrag betaald en waarbij u een bedrag krijgt uitgekeerd wanneer u komt te overlijden. Dit maandelijkse bedrag wordt een premie genoemd. Mocht u komen te overlijden dan kunnen uw nabestaanden van het uitgekeerde bedrag de uitvaart regelen. Heeft u geen goedkope uitvaartverzekering dan zullen ze de uitvaart uit hun eigen zak moeten betalen en dat is natuurlijk iets wat u niet wilt.

3 soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn eigenlijk drie soorten uitvaartverzekeringen, dit zijn:

De natura uitvaartverzekering: Bij deze uitvaartverzekering wordt er geen direct geld uitgekeerd. De kosten worden door de verzekeraar vergoed in de vorm van diensten. De rekening van uw uitvaart wordt dan direct naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd. Dit is voor de nabestaanden voordelig want zij hebben hier dan geen omkijken meer naar. Er is echter ook een nadeel van deze natura uitvaartverzekering, de diensten die worden aangeboden liggen namelijk vast, u heeft dus zelf niet veel invloed op de invulling van uw afscheid. Als dit u niet uit maakt, dan kunt u deze uitvaartverzekering kiezen, wanneer u liever andere opties heeft, dan kiest u een van de andere uitvaartverzekeringen.

De kapitaal uitvaartverzekering: Bij deze uitvaartverzekering wordt er vooraf een bedrag vastgesteld dat wordt uitgekeerd wanneer u komt te overlijden. U heeft waarschijnlijk met uw nabestaanden al gesproken over uw afscheid en hoe u dat graag zou willen, de nabestaanden kunnen met dit bedrag dan uw uitvaart regelen. Het kan een nadeel zijn voor de nabestaanden dat zij met de kapitaal uitvaartverzekering alles zelf moeten regelen, maar u kunt dit van te voren ook zelf doen en dan hebben zij er niet zoveel omkijken naar. Echter is de premie van de kapitaal verzekering vaak wel hoger dan die van de natura uitvaartverzekering. Een voordeel hierbij is wel dat u de uitvaartondernemer en de diensten zelf kunt kiezen. Het bedrag dat de nabestaanden krijgen wordt ook van te voren al vastgesteld, dus ook dat kan voor u een voordeel zijn zodat u weet wat u kunt regelen en dit bespreekt u dan met uw nabestaanden zodat zij hier ook van op de hoogte zijn.

De combinatie uitvaartverzekering: Bij deze uitvaartverzekering gaat het om een combinatie van bovenstaande verzekeringen. Er is een voordeel aan deze uitvaartverzekering, u kunt namelijk gebruik maken van de standaard diensten die al direct worden geregeld, maar omdat er geld is vrijgekomen kunnen bepaalde dingen ook zelf worden ingevuld. Als u standaard diensten wilt bij uw uitvaart en u wilt dat er een persoonlijke draai aan gegeven gaat worden, dan is deze uitvaartverzekering een goede keuze. Dus u kunt deze uitvaartverzekering kiezen wanneer u in deze combinatie interesse heeft.

Natura uitvaartverzekering

Een andere veelvoorkomende vorm van uitvaartverzekering is die in natura uitbetaald. Dit houdt in dat u als u komt te overlijden geen bedrag krijgt maar dat alle producten/diensten die komen kijken bij de uitvaart worden vergoed door de uitvaartverzekeringsmaatschappij.

Persoonlijke wensen bij de uitvaart

Hiermee neemt u de nabestaanden een hoop werk en moeite uit handen in een periode die toch al erg moeilijk is. De nabestaanden kunnen vanzelfsprekend zelf de complete invulling geven aan de uitvaart. Zij geven gewoon al hun persoonlijke wensen door en de uitvaartverzekeringsmaatschappij zorgt ervoor dat de hele uitvaart rondom deze wensen zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Voordelen Natura uitvaartverzekering

De voordelen van een natura uitvaartverzekering zijn:

  • dat de nabestaanden het niet zo druk hebben met het regelen van een hele uitvaart
  • dat de nabestaanden dus meer tijd hebben voor andere dingen in deze lastige periode
  • dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan aangezien de verzekeringsmaatschappij alles uitkeert in diensten en goederen.

Nadelen Natura uitvaartverzekering

Een nadeel aan de natura uitvaartverzekering is dat de nabestaanden vaak vast zitten aan sommige producten zoals:

  • de uitvaartverzorger
  • de aula
  • de leverancier van kisten.

Deze zaken staan namelijk vaak vast in het contract met de uitvaart verzekeringsmaatschappij.