Scroll Top

Een uitvaartverzekering afsluiten in een notendop

people-2561053_1280

Een uitvaartverzekering afsluiten is iets wat je doet om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet achterblijven met de kosten van jouw uitvaart. In dit overzicht ontdek je waarom een uitvaartverzekering afsluiten wenselijk is, waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering en waar je op moet letten bij het vergelijken van alle verzekeraars.

Een uitvaartverzekering afsluiten: waarom?

 • Door te kiezen voor een uitvaartverzekering, zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het financiĆ«le plaatje van jouw uitvaart.
 • Een uitvaartverzekering afsluiten is vaak financieel wenselijk: in veel gevallen is het goedkoper om je te verzekeren in plaats van te sparen voor je eigen uitvaart.
 • Een door de verzekering aangestelde uitvaartondernemer zal de organisatie van je uitvaart op zich nemen. Hierdoor hoeven je nabestaanden zich geen druk te maken om het regelen van jouw uitvaart.

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van je uitvaartverzekering?

Dan resteert nog de vraag: welke uitvaartverzekering moet je afsluiten? Dat is afhankelijk van de onderstaande factoren.

 • Je leeftijd

Er is geen vaste leeftijd waarop je een uitvaartverzekering moet afsluiten. Er is wel een vaste regel: hoe jonger je bent, hoe lager je premie zal zijn. Wij raden je daarom aan je zo vroeg mogelijk te verzekeren.

 • Je gezondheid

Weet dat bij het afsluiten van een verzekering er wat algemene vragen worden gesteld over je gezondheidstoestand. Aan de hand van jouw antwoorden wordt er vervolgens een premie bepaald en krijg je wellicht te maken met aangepaste polisvoorwaarden.

 • De looptijd

Ook bij een uitvaartverzekering kun je zelf de looptijd bepalen. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op het kostenplaatje.

 • De hoogte van het verzekerde bedrag

De hoogte van het verzekerde bedrag ligt helemaal in jouw handen. Je kunt zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is. Let wel op: hoe hoger het bedrag, hoeveel meer premie je moet betalen.

 • Het type uitvaartpolis dat je afsluit

Als laatste is het belangrijk dat je weet welk type uitvaartpolis je afsluit. Als je kiest voor een natura uitvaartverzekering worden er producten en diensten bijgeleverd. Dit betekent tevens dat je nabestaanden niets meer hoeven te regelen. Ook is dit goedkoper dan wanneer je kiest voor een kapitaal uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan je nabestaanden en kunnen zij de uitvaart zelf vormgeven.

Hoe kies ik een uitvaartverzekeraar?

Zorg er bij het kiezen van een uitvaartverzekeraar altijd voor dat je al je opties vergelijkt. Je moet bij het vergelijken letten op:

 • de voorwaarden, de dekking en de premie van iedere verzekeraar;
 • de looptijdmogelijkheden;
 • de mogelijkheid om je uitvaartverzekering af te sluiten met indexatie. De kosten voor uitvaarten stijgen jaarlijks door inflatie. Door de premie mee te laten stijgen zorg je ervoor dat je geen risico loopt om onverzekerd te raken.

Indien je toch niet tevreden bent met je uitvaartverzekering kun je je altijd nog binnen 30 dagen annuleren zonder bijkomende kosten.

Een uitvaartverzekering afsluiten is lastig, maar het is nodig om je nabestaanden te ontlasten en ervoor te zorgen dat je uitvaart zo soepel mogelijk verloopt. Hopelijk ben je door dit artikel wat wijzer geworden over het afsluiten van een uitvaartverzekering en wat daar allemaal bij komt kijken.