Scroll Top

Een goedkope autoverzekering afsluiten? Lees alle tips!

Bent u op zoek naar een goede en goedkope autoverzekering? Hier leest u alle antwoorden op uw vragen over autoverzekeringen.

Waar moet u op letten voordat u een autoverzekering afsluit?
Lees altijd de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Let in het specifiek op de volgende punten:

  • Is er spraken van een eigen risico?
  • Hoeveel is de no-claim korting na schade?
  • Hoeveel is de no-claim korting na één jaar rijden zonder schade?
  • Valt u terug in de no-claim als er sprake is van diefstal of vandalisme?
  • Als u de eerste eigenaar bent van de auto moet u de nieuwwaarde regeling goed doornemen.
  • Kies de juiste dekking van de autoverzekering

Veel gestelde vragen over autoverzekeringen

Wilt u weten hoe het zit met de opgebouwde schadevrije jaren als u een tweede auto koopt of als u altijd in een lease auto heeft gereden? Of wilt u uitleg over het opzeggen en overstappen naar een andere autoverzekering? Lees dan de veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

Ik verkoop mijn auto. Moet ik de verzekeringspremie door blijven betalen voor de contract periode?
U kunt de autoverzekering tussentijds opzeggen bij verkoop van uw auto. U moet de verzekeraar dan (een kopie van) het vrijwaringsbewijs overleggen. De meeste auto verzekeraars zullen de polis beëindigen en de reeds voldane premie over de resterende periode terug betalen, eventueel met inhouding van administratiekosten. Ook wordt bij sommige verzekeraars de reeds betaalde verzekeringspremie in mindering gebracht op de premie voor uw volgende autoverzekering.

Kan ik zomaar van autoverzekering wisselen?
U kunt wisselen van autoverzekering met inachtneming van de contract periode. Meestal wordt een jaarcontract afgesloten. De verval datum staat op het polisblad van de autoverzekering vermeld. De opzegtermijn bedraagt doorgaans twee maanden. U moet de autoverzekering schriftelijk opzeggen.

Er zijn ook enkele situaties waarbij u per direct de autoverzekering kunt opzeggen. Wanneer de auto verzekeraar een stijging van de premie doorvoert of de voorwaarden in uw nadeel verandert, kunt u de autoverzekering zonder opzegtermijn beëindigen. Het is dan wel noodzakelijk om snel te reageren. Ook moet u niet vergeten dat u beter niet de autoverzekering kunt opzeggen voor dat u een nieuwe autoverzekering heeft.

Waarvan is de premie van een autoverzekering afhankelijk?
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor het bepalen van de premie van een autoverzekering. Het gewicht van de auto, het aantal kilometers wat per jaar wordt gereden, de oorspronkelijke cataloguswaarde of dagwaarde, de leeftijd en woonplaats van de verzekerde en eventueel het aantal aantoonbare schadevrije jaren.

Tellen de schadevrije jaren ook mee als ik altijd in de auto van mijn ouders rijd?
Nee. U kunt alleen schadevrije jaren opbouwen als u zelf een autoverzekering hebt afgesloten en dus zelf verzekerd bent. De schadevrije jaren die u schadevrij in de auto van uw ouders rijdt tellen dus bij uw ouders mee.

Ik koop een tweede auto. Hoe zit het met mijn aantal schadevrije jaren?
Het opbouwen van schadevrije jaren gebeurt per auto. Wanneer u dus een tweede auto koop begint u weer op nul met schadevrije jaren.

Er zijn ook enkele autoverzekering maatschappijen die bereid zijn de no-claim korting van de eerste auto ook op de tweede auto te zetten (onder bepaalde voorwaarden). In dit geval mag vaak niet zakelijk met de auto gereden worden. Ook dient de inwonende partner de regelmatige de bestuurder van de auto te zijn en niet een dochter of zoon. Tevens moet u dan de eerste auto bij dezelfde autoverzekering maatschappij verzekerd hebben.

Op mijn polisblad staan niet het aantal schadevrij jaren, maar het aantal treden. Wat nu?
Het aantal schadevrije jaren komt niet overeen met het aantal treden. Het beste kunt u bij uw verzekeringsmaatschappij navragen hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd tijdens de looptijd van uw autoverzekering.

Heb ik recht op korting bij een aantal schadevrije jaren?
U heeft recht op korting op uw autoverzekering op basis van het aantal schadevrij jaren. Als u een negatief aantal schadevrije jaren heeft, wordt een premie toeslag berekend op uw autoverzekering.