Scroll Top

Onderzoek naar cyberverzekeringen door AFM

cyberverzekeringen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangekondigd dat ze een onderzoek gaat uitvoeren naar cyberverzekeringen. Het onderzoek zal zich richten op de vraag of cyberverzekeringen voldoende bescherming bieden tegen de steeds veranderende risico’s van cybercriminaliteit en of verzekeraars voldoende transparant zijn over de voorwaarden en dekking van deze verzekeringen.

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem en veel bedrijven hebben geïnvesteerd in cyberverzekeringen om zichzelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van een datalek of andere cyberaanvallen. Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende polissen die worden aangeboden door verschillende verzekeraars.

Het onderzoek van de AFM zal zich richten op een aantal specifieke gebieden, waaronder:

  1. Transparantie: Worden de voorwaarden en dekking van de cyberverzekering duidelijk gecommuniceerd aan de klanten? Is er voldoende transparantie over de uitsluitingen en beperkingen van de dekking?
  2. Relevantie: Bieden cyberverzekeringen bescherming tegen de meest voorkomende cyberaanvallen en risico’s waarmee bedrijven te maken hebben? Zijn de polissen up-to-date en bieden ze bescherming tegen de nieuwste bedreigingen?
  3. Beoordeling: Hoe beoordelen verzekeraars de risico’s van cybercriminaliteit bij het opstellen van hun polissen? Hoe stellen ze de premies vast en welke criteria gebruiken ze om dekking te bieden?

Het onderzoek van de AFM is nog in volle gang en de resultaten worden later verwacht. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het afsluiten van een cyberverzekering kunnen het beste de verschillende opties zorgvuldig vergelijken en zich ervan verzekeren dat ze de juiste dekking hebben voor hun specifieke behoeften.

Cyberverzekeringen vergelijken

Als je overweegt om een cyberverzekering af te sluiten, is het belangrijk om verschillende opties te vergelijken om ervoor te zorgen dat je de juiste dekking krijgt tegen een redelijke prijs. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen om een goede vergelijking te maken:

  1. Bepaal je specifieke behoeften: Het is belangrijk om te bepalen welke soorten cyberaanvallen of datalekken je bedrijf het meest kwetsbaar maken en welke soorten dekking je nodig hebt om deze risico’s af te dekken. Dit kan helpen om de meest relevante verzekeraars te identificeren.
  2. Zoek naar verzekeraars: Maak een lijst van verzekeraars die cyberverzekeringen aanbieden en bezoek hun websites om te zien welke soorten dekking ze bieden. Het is ook de moeite waard om te kijken naar reviews van andere bedrijven om te zien welke verzekeraars goed presteren en welke niet.
  3. Vergelijk dekkingen en voorwaarden: Vergelijk de verschillende dekkingen en voorwaarden van elke verzekeraar om te zien welke het beste past bij jouw specifieke behoeften. Let op de uitsluitingen en beperkingen van de dekking en zorg ervoor dat je begrijpt wat er wel en niet is gedekt.
  4. Vergelijk premies: Vergelijk de premies van elke verzekeraar om te zien welke het meest betaalbaar is voor jouw bedrijf. Houd er rekening mee dat goedkopere premies niet altijd betekenen dat je de beste dekking krijgt.
  5. Vraag om offertes: Vraag om offertes van de verzekeraars die je hebt geselecteerd en vergelijk deze zorgvuldig. Let op eventuele kortingen of bundeldeals die kunnen helpen om de premie te verlagen.
  6. Raadpleeg een expert: Als je het moeilijk vindt om de juiste dekking te kiezen of als je vragen hebt over een specifieke polis, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met een expert op het gebied van cyberverzekeringen.

Het vergelijken van cyberverzekeringen kan tijdrovend zijn, maar het kan je bedrijf veel geld besparen op de lange termijn als je ooit te maken krijgt met een cyberaanval of een datalek. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de juiste dekking te vinden voor jouw specifieke behoeften.